7
jun 11

Emotionele chantage op twitter

Afgelopen nacht was het weer eens zo ver. Ik zag een paar retweets voorbij komen van een voor mij onbekende persoon op twitter die blijkbaar in zijn tweets kenbaar maakte dat hij zelfmoord ging plegen.
Nu was dit niet de eerste keer dat ik zoiets op twitter meemaakte en besloot eens een kijkje te gaan nemen op het account van die persoon. In eerste instantie ben je toch geschokt. Zo'n jonge knul en nu al geen andere uitweg meer zien dan een einde aan zijn leven te maken. En hij leek er serieus mee bezig te zijn want hij meldde zelfs op een gegeven moment dat hij slaappillen had ingenomen, een fles drank aan het nuttigen was en de strop om zich mee te verhangen al klaar had hangen.

Heel veel mensen hielden hem aan de praat. Zolang hij maar terug zou blijven reageren kon hij zichzelf immers niet ophangen. Maar ik begon achterdochtig te worden en las zijn timeline terug. Ondertussen kreeg ik al van verschillende kanten reacties van mensen te zien die me wisten te vertellen dat dit niet de eerste keer was. Nee, hij blijkt ditzelfde grapje met grote regelmaat uit te halen. Vrijwel wekelijks blijkt hij melding te maken van zijn aankomende zelfmoord.

De ene huilerige tweet na de andere schreef hij, vaak als reactie op anderen maar ook algemene mededelingen. Het werd van kwaad tot erger. Zijn vriendin was hem afgenomen, ze mocht van haar ouders geen contact meer met hem hebben en ze was zijn enige reden om te leven. Hij had immers een hel van een jeugd gehad. Niemand gaf om hem en als hij er eenmaal niet meer zou zijn, was er niemand die er ook maar iets om zou geven.
En iedereen maar reageren. Van woedende reacties als:  "Stomme donder, dat is egoïstisch om zelfmoord te plegen." via de meer meelevende reacties als: "Natuurlijk wel, ik zou je missen. Geef het niet op." tot de keiharde reacties als: "Stop met twitteren en maak er gewoon een eind aan nu."
Ongeacht of dit nu de juiste, minder geweldige of compleet foute reacties zijn, mister suïcide maakte er een hele show van.

Ieder goed advies werd zonder omhaal op voorhand de vuilnisbak in getrapt en afgedaan als 'helpt niet', 'te laat' of 'wil ik niet'.  Iedere vorm van meeleven of medelijden werd dankbaar aangegrepen om zijn meer dan trieste leven uit de doeken te doen. Zijn droom om chauffeur te worden kon hij nooit betalen (stap 1 van iets wat mogelijk uit kan lopen op oplichting want hij zou de eerste en de laatste niet zijn die met zielige verhalen mensen geld afhandig maakt via twitter) en de vrouw van zijn leven mocht hij nooit meer zien. Geen idee hoe oud die vriendin is maar als ze 18 jaar of ouder is hebben die ouders daar bar weinig over te vertellen lijkt me. Maar goed, ik ken de omstandigheden natuurlijk verder niet. Ondertussen herhaalde hij keer op keer hoe hij geen geld had om zijn droom uit te laten komen en nooit aan dat geld kon komen. Nee, de meeste mensen werken hard en sparen voor zoiets lijkt me. En om nu al op je 23e zeker te weten dat je nooit geld zal hebben om chauffeur te kunnen worden, komt nogal voorbarig over. Maar goed... hij is natuurlijk depressief.

Vervolgens meld hij dat de strop al klaar hangt en slaappillen heeft genomen met een fles drank. Hij blijft echter voor iemand met slaappillen achter zijn kiezen die hij weggespoeld heeft met een fles drank, verbazend alert, helder en zeer duidelijk tweeten.  Van alle kanten van het land bellen mensen 112 en geven door dat die persoon op twitter kenbaar maakt dat hij zelfmoord gaat plegen en de politie gaat er naartoe. Ondertussen tweet mister suïcide maar door en dan ineens is het stil. De politie is aangekomen dus is verder tweeten onmogelijk geworden. Drie uur lang is er niets te lezen maar dan ineens is hij er weer!

Hij vertelt dat hij in het ziekenhuis is, geen idee heeft hoe hij daar gekomen is (wat hem even laten plotseling wel duidelijk is maar ok) en vraagt of iemand hem alsjeblieft op wil komen halen naar en thuis brengen. Hij is zonder jas zonder pardon op straat gezet en heeft geen geld bij zich voor een taxi. Vervolgens loopt hij maar naar het treinstation en rijdt volgens zijn zeggen illegaal mee om thuis te kunnen komen aangezien niemand hem gaat halen.

Zijn verhaal is warrig. Hij weet niet hoe hij in het ziekenhuis is gekomen. De politie kwam en toen is hij het bewustzijn kwijt geraakt en kwam bij in het ziekenhuis. Even later weet hij te vertellen dat hij een heel gesprek heeft gehad met de politie en daarna het bewustzijn verloren is. Dan weet hij ineens weer dat hij met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht en dat men daar twee enorme gesprekken met hem heeft gehad om hem vervolgens naar huis te sturen. Er is op dat moment echter nog geen 3 uur verstreken sinds de politie bij hem aankwam en 4 uur nadat hij de vermeende slaappillen met een fles drank heeft weggespoeld.
Dat is iets wat mij persoonlijk erg onwaarschijnlijk lijkt. Slaappillen in combinatie met drank en dan na 4 uur uit het ziekenhuis weggestuurd worden na een zelfmoordpoging? Maar hé, er gebeuren vreemde dingen dus wie weet.

Dan beginnen mensen de verhalen te controleren. Het betreffende ziekenhuis word gebeld en de politie en iemand met connecties in het ziekenhuis krijgt te horen dat meneer helemaal niet weggestuurd is maar dat hij zelf op eigen initiatief van de spoedeisende hulp is vertrokken. Mister suïcide reageert er niet op terug.
Hij klaagt dat zoveel mensen zijn telefoonnummer hebben en niemand hem gebeld heeft. Vervolgens begint hij op commanderende toon iemand te tweeten dat die persoon zijn nummer heeft en hem nu moet bellen.
Ook op alle andere gecontroleerde informatie die niet blijkt overeen te komen met zijn versie van het geheel reageert hij gewoon niet. Mensen die kritisch op hem reageren worden onherroepelijk geblokkeerd en hij wentelt zich weldadig in alle tweets vol begrip en medelijden. En vol enthousiasme tweet hij hoe misselijk hij is, dat hij moet kotsen en eenmaal thuis dat hij niet kan gaan slapen omdat hij moet gaan werken.

Hoewel hij dus beweerde op zijn werk te zijn, blijft hij maar door tweeten, iedereen uitleggen wat er gebeurd is de afgelopen nacht en ja, hij was heel serieus geweest en had er echt een eind aan willen maken.
Dan moet hij op gesprek komen bij zijn baas en ja hoor... hij is zijn baan kwijt vanwege zijn zelfmoordpoging.
Buiten het feit om dat dit helemaal zo niet mag heb ik ernstige twijfels of hij echt wel op zijn werk was aangezien hij maar door bleef tweeten. Iemand wist me te melden dat hij alles aan elkaar zit te liegen, helemaal geen baan heeft en bij het UWV loopt. Iets wat ik niet kan controleren en dus ook niet op het woord als waarheid aanneem, maar vreemd is het wel dat hij na zo'n nacht gewoon naar zijn werk gaat, zonder te slapen, en druk door twittert terwijl hij op zijn werk is.

Nog weer andere reageren vol venijn dat hij nu liegt of anders voorheen heeft gelogen omdat hij beweerde eigen baas te zijn en nu ineens beweert ontslagen te zijn. Dat lijkt me lastig als eigen baas zijnde. Hoe dan ook, als je mister suïcide zijn account door leest is overduidelijk dat hij zichzelf eindeloos tegenspreekt, de ene leugen na de andere de wereld in helpt om medelijden op te wekken en overduidelijk aandachtsgeil is.

Als het hem puur en alleen om de aandacht ging heeft hij afgelopen nacht in ieder geval de nacht van zijn leven gehad. Hij heeft uit ervaring dat er altijd mensen zullen zijn die erin trappen en zal dit dus net zo lang blijven herhalen tot hij zichzelf overduidelijk tegenover iedereen vast heeft gekletst en start dan hoogstwaarschijnlijk gewoon een ander twitter account op om daar zijn praktijken verder uit te voeren. Dit voelt immers veel te lekker allemaal.
Hij speelt in op de gevoelens van mensen om ze emotioneel te chanteren en zo hun aandacht vast te houden. En met een beetje pech zal hij ook nog proberen om mensen geld afhandig te gaan maken want hij heeft het nu natuurlijk zoooooo moeilijk zonder werk en zonder geld. En zijn hele leven is al een aaneenschakeling van ellende en verdriet. Genoeg mensen die ook daar gevoelig voor zullen zijn en bij zichzelf denken dat ze zelf echt geen hap minder zullen eten als ze hem een paar tientjes of honderd euro sturen.

Mocht iemand op twitter kenbaar maken zelfmoord te gaan plegen, geef door dat ze 113 kunnen bellen. Dat is de zelfmoordlijn. Daar kunnen ze hun verhaal kwijt bij mensen die daarvoor opgeleid zijn.
Wil die persoon dat pertinent niet doen maar blijft er wel over door twitteren, ga er dan maar vanuit dat die persoon geen hulp wil maar aandacht en geef dit dan NIET, anders hou je dit soort ellende alleen maar in stand.
En bedenk te allen tijden dat als iemand echt al besloten heeft om zelfmoord te plegen, niet jij en nog geen 2000 twitterende mensen die persoon er van zal kunnen weerhouden. Dus voel je niet schuldig mocht het een keer wel gebeuren, je had het nooit kunnen voorkomen. Maar alsjeblieft, hou deze zieke vorm van aandachttrekkerij niet in stand door er op in te blijven gaan. Daar help je jezelf en die ander echt niet mee.

 

Share and enjoy:
 • Print
 • email
 • Add to favorites
 • Hyves
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

30 reacties for "Emotionele chantage op twitter"

 1. Moedertaal schreef:

  Hallo Carola,
  Misschien is een cursus nederlands geen slecht idee voor jou!
  Dan kun je jouw energie daarin steken ipv die domme zelfmoord verhalen te geloven. Want mensen die z.m. gaan plegen spreken er niet over!

 2. admin schreef:

  Hallo Selina, flirten is natuurlijk iets heel anders dan daadwerkelijk interesse hebben in iemand. Een beetje flirten voor de grap op twitter doet bijna iedereen weleens. Dat doe ik zelf ook en ik ben toch echt dit jaar al 20 jaar gelukkig getrouwd.

 3. Selina Schreurs schreef:

  grappige is ..
  ik lees nu pas van dat vriendin gedoe ..
  zondag ochtend zat hij enorm te flirten naar mij toe..

  als je dan zo gek op zo'n meisje bent zie je niks anders staan

  of denk ik dan heel bizar?

 4. carola schreef:

  en ga het wat die heeft gedaan ook zeker niet goedpraten !! want dat valt het niet !!!

 5. carola schreef:

  je kan gewoon carola zeggen hoor.
  en ik weet inderdaad niet precies wat er aan de hand is maar heb de bewijs stukke in mijn mobiel staan heb meerdere male smsjes van hem gehad !! aar door provider probleme heb ik ze vanmorge pas gelezen.
  ik wist dus serieus niet wat er speelde
  heeft martijn mij ook niet eerder verteld

  en ik weet ook hoe dat in zijn werk gaat in een ziekenhuis
  weet er alles van en weet ook dat ze indd je maag leegpompen is bij hem ook gedaan !!
  en weet niet wat er daar in het ziekenhuis is gebeurd en voorgevalle en waarneer er wat gebeurd is en hoe martijn naar huis is gekomen.
  weet wel dat dit echt niet verzonnen is !!

  en wat jullie er ook van vinden maakt me niks uit
  het is dat ik hem ken en weet hoe hij in elkaar zit en ik ook echt weet dat hij dit wel heeft gedaan.
  ik ben alleen maar opgelucht dat hij er nog is !!
  en ik zeg niet dat dit de goede manier is !! heb ik hem ook goed duidelijk gemaakt !!

 6. admin schreef:

  Hallo Carola... of moet ik Martijn zeggen? Hoe dan ook, dit is mijn blog en ik heb nergens namen vermeld. Maar neem de moeite eens om dingen te controleren voor je gaat schreeuwen. Als iemand slaappillen inneemt met alcohol pompen ze je maag leeg in het ziekenhuis, laten ze je flink slapen en mag je pas naar huis nadat de psychiater je gezien en gesproken heeft. Ja... ik weet dat! Maar bel gerust een ziekenhuis en vraag na hoe de procedure is in zulke gevallen.
  Zelfs na het verwijderen van heel veel tweets kan een kleuter nog steeds zien dat er niets klopt van zijn hele verhaal. Maar als jij je liever laat belazeren, dan is dat echt jouw probleem.

 7. carola schreef:

  ik vind dit fucking triest !!!
  dit verhaal is egt 1 en al fake !!
  deze jonge zo zwart maken !!
  ik ken deze jonge namelijk ( persoonlijk )en weet wel dat dit egt gebeurd is en geen leugen
  ken zijn situatie en vind dit van deze persoo egt onrespect vol naar hem toe
  hij heeft het namelijk wel echt gedaan !!
  en is wel echt in het ziekenhuis geweest dus deze kolder kan je beter egt verwijderen !!
  deze jonge heeft het al moeilijk zat en deze jonge zet dat nooooit erop dus kunnen mensen wel onzin verhale gaan verzinne !! die zijn pas triest bezigg.

  wat je kan doen is hem indd afzeiken maar dat heeft echt weinig nut veranderd de situatie niks.
  en ik als goede bekende van hem ben blij dattie het overleegd heb en dat er wel serieus door mensen op ingegaan is wat ik was anders een goede vriend kwijt geraakt.
  en nee ik wist dit niet van te voren !! anders had ik allang bij hem gezeten !!
  maar je kan het ook van de andere kant bekijken en hem een beete begrijpen en hem steunen waar nodig en niet dat soort zeik verhalen over hem schrijven !!

 8. *zwijgt even*

 9. mamameissje schreef:

  Ik kan er effe niet TL op reageren, zit in JAIL, maar vind dit een zware misplaatste grap voor mensen die wel in de shit zitten.... 🙁

 10. wouter0612 schreef:

  Ik zie hier een jongen die enorm veel aandacht wil. En ik zie hier iemand die een ziekelijk gevoel voor humor heeft.

Laat bericht achter