11
mrt 18

Referendum

Nog even en het is 21 maart. De dag dat we allemaal naar het stembureau mogen om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen maar dit keer hebben we ook een referendum.

Ho ho, daar ging ik al bijna de fout in. Het is geen referendum maar een raadgevend referendum. Ik had er ook nog nooit van gehoord totdat Jan Roos er eentje voor elkaar gebokst kreeg. Tot die tijd dacht ik dus altijd dat een referendum betekende dat er aan het volk een vraag werd voorgelegd en dat via stemmen gekeken werd wat we willen. Dus je krijgt de vraag: Wilt u wel of geen pannenkoek met stroop. Stemt de meerderheid JA, dan krijgen we pannenkoek met stroop. Stemt de meerderheid NEE, dan krijgen we dus iets anders en gaan de politici verder stoeien over wat er nu een goed alternatief kan worden. Maar zo werkt het dus helemaal niet bij een raadgevend referendum.

Wat een raadgevend referendum is kan ik in een paar woorden samenvatten. Een veredelde enquête is het en dus een belediging voor het volk. Ze zijn nieuwsgierig naar wat wij van hun nieuwe plannen vinden, maar als we er als burgers een andere mening op nahouden dan kunnen we een hele dikke middelvinger krijgen van onze volksvertegenwoordigers.

En hoe dik die middelvinger is kunnen we vooral zien aan D’66. De partij die zich sinds mensen heugenis hard heeft gemaakt voor het referendum. D’66 ja, dezelfde partij die nu eigenhandig het referendum de nek om wil draaien. Maar ja, nee, euh... dat zit anders. Ze willen het referendum in deze vorm weg hebben. Het moet anders... beter. En daar moeten we heel D’66 en Alexander Pechtold in het bijzonder, dan maar op zijn treurige,  blauwe, leugenachtige ogen op geloven en vertrouwen? Ik dacht het dus niet.

Ik ga dus wel stemmen de 21e en ga zelfs mijn mening geven bij dat referendum want het is mijn recht. Alleen ben ik ervan overtuigd dat ze toch doorzetten wat ze zelf al bedacht hebben. Die sleepwet zal er dus hoe dan ook wel komen, al krijg ik de indruk dat de meeste burgers er heel anders over denken.

Een democratie is het hier in Nederland toch niet. Een echte democratie laat de burgers kiezen. De grootste partijen moeten dan eigenlijk verplicht bij elkaar gezet worden totdat ze voldoende zetels hebben. Dan is er sprake van democratie. De meeste stemmen tellen in een democratie. Kunnen de grootste partijen niet met elkaar door één deur? Deal with it! Jullie vertegenwoordigen ons. Jullie werken dus voor ons. Doe het er maar mee. Staat het je niet aan? Zoek je toch een leuke baan bij een multi national of een goed betalende bank.

Share and enjoy:
  • Print
  • email
  • Add to favorites
  • Hyves
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks

Laat bericht achter